Nieuwlandlaan 83
3200 Aarschot

De diverse types industriële laswerken 

Laswerken zijn in vele sectoren een noodzakelijke voorwaarde voor een goede en stabiele constructie van productieonderdelen en installaties. Maar welke types industriële laswerken bestaan er zoal? In deze inspiratietip zetten we de belangrijkste op een rij. 

Variëteit aan industriële laswerken  

In de volksmond wordt er vaak gesproken van een lasser die last. Maar ‘lassen’ is een vlag die vele ladingen dekt. In de industrie vormen laswerken een belangrijk onderdeel van de werkwijze voor constructie en herstelling van zowel onderdelen als machines en installaties.  

 

Een eerste belangrijk type van industriële laswerken is het halfautomaatlassen of MIG-lassen. Daarbij wordt de lasdraad via een haspel continu aangebracht. Dit halfautomatische proces verloopt dan ook sneller waardoor het een hoger rendement oplevert. Halfautomaatlassen wordt vooral gebruikt voor het lassen van robuuste constructies in metaal, ijzer, rvs en aluminium. 

Dit moet je weten over industriële laswerken.

TIG-lassen is een techniek die een fijnere afwerking garandeert en daarom vaker wordt ingezet bij laswerken die in het zicht staan of liggen en dus een betere afwerking vereisen. Vooral bij pipingwerkzaamheden biedt TIG-lassen duidelijke voordelen. Het wordt dan ook vooral gebruikt bij laswerken in aluminium en rvs.

 

Elektrodelassen, ook wel lassen met de baguette genoemd, is een lastechniek die zeer breed wordt toegepast, en dat zowel door professionals als door hobbyisten. Deze lastechniek vereist geen gas en wordt vaak buiten toegepast en bij werkzaamheden in zwaardere industrie. 

 

Hardoplassen is dan weer een veelgebruikte techniek waarbij een lasrobot tanden van een machine last zodat ze oerdegelijk zijn. De messen van een shreddermachine zijn goede voorbeelden van constructies die met hardoplassen tot stand zijn gekomen. 

 

Serielassen met behulp van een cobot zorgt voor een snelle lastechniek. Dat heeft enerzijds te maken met de bewegingsflexibiliteit van de cobotarm en anderzijds met de ondersteuning die de cobot aan de lasser biedt. Zo verlopen de industriële laswerk snel en efficiënt. 

Industriële laswerken, een kunst op zich 

Als je ziet hoeveel soorten industriële laswerken er bestaan, dan weet je dat lassen een kunst op zich is. Het is dan ook een kwestie van de juiste lastechniek in te zetten voor het juiste doel. Laat je daarom altijd professioneel begeleiden door een expert in lassen en industriële lastechnieken. 

[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
Maak kennis
Met UCT

Wil je meer weten over de toegevoegde waarde die UCT jouw industriële onderneming biedt? Neem dan zeker contact met ons op. We laten je graag kennismaken met al onze diensten, zodat jouw organisatie de ondersteuning krijgt die ze nodig heeft.

 
"
"

Het moment van de herstellingswerken viel niet op een moment waarop er zowel weekenddagen als een feestdag stonden gepland. Toch werkten de mensen van UCT non-stop door. Dankzij de ijzersterke voorbereiding slaagde het team erin om de klus op drie dagen te klaren.

Kristof Vandenplas, AB-Inbev